Neptün’ün Uyduları Ve Halkaları

    Neptün’ün Uyduları Ve Halkaları

      Neptün’ün bilinen 13 tane uydusu vardır.Bunlar muhtemelen Neptün’le birlikte biçim almamış olup gezegenin kütle çekimsel gücüne daha sonra yakalanmışlardır.

      En büyük uydusu Triton 1846 yılında keşfedilmiştir.Ve 1986 yılında Voyager 2 uzay aracı tarafından oldukça detaylı bir biçimde görüntülenmiştir.

      Triton gezegenin etrafında ters bir yörüngeye sahiptir yani Neptün’ün dönüşünün tersi istikametinde haraket etmektedir.Bu bile Triton’un gezegenle birlikte oluşmayıp daha sonra kütle çekimine yakalandığının açık bir göstergesidir.2.700 kilometrelik çapıyla güneş sistemindeki en büyük uydulardan birisidir.

      Gaz devi kardeşleri gibi Neptün’ün de bir halka sistemi mevcut olsa bile Satürn’ünkiler kadar kalın değildir.Halkaları oluşturan parçalara dair çok az şey bilinmektedir.Fakat bilim insanları bunların karmaşık organik maddeyle kaplı buz parçacıkları olduğunu tahmin etmektedirler.İşin ilginci halkalar kayboluyormuş gibi görünmektedirler ve bunun sebebi hala tartışılmaktadır.

      Aktif Uydu Triton

      Triton yıllar boyunca Dünya’dan gözlemlenmiş olmasına rağmen kimse Voyager 2 nin 1989 yılında uydunun yanından geçerken şunları bulabileceğini tahmin etmiyordu.Bu donmuş uydunun nitrojen,su ve metan buzlarıyla  örtülü alacalı bir yüzeyi vardır.

      Yüzeyin geniş kısmı kavun arazisiyle kaplıdır.Buranın bu şekilde adlandırılmasının sebebi yüzeyin kavun kabuğuna benzemesidir.Ve Aynı zamanda iyice derinlerde gizli kaya-metal bir çekirdeğe sahiptir.

       

      Neptün’ü Kim Keşfetti ?

       

       

      Kaynaklar

      Carolyn Collins Petersen Astronomy 101  A Crash Course in the Science of space 

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!