ALS Hastalığı nedir

    ALS Hastalığı nedir

      ALS Hastalığı nedir

       

      Türkiye genelinde ALS en çok, 2009 yılında bu hastalık yüzünden aramızdan ayrılan, Fenerbahçeli ünlü futbolcu Sedat Balkanlı ile bilinir olmuştur. ALS bir sinir sistemi hastalığıdır Açılımı ise ‘Amiyotrofik Lateral Skleroz‘dur. ALS omurilikte kasları besleyen sinirlerin bulunduğu bölgeyi etkiler. Bu bölgelerde hastalık yüzünden sağlıklı sinirler yerine sertleşmiş yada hasarlı doku gelişir. Bunun sonucundada kaslar beslenemez ve zamanla zayıflayıp küçülür. Hastalığın beyindeki ve omurilikteki motor nöronlar‘a zarar vermesiyle nefes almak, yürümek ve bir bardağa uzanmak gibi gündelik hareketler bile zorlaşır ve hastalık hastayı günden güne felç ederek ilerler. Motor nöronlar kas hareketlerini kontrol eden sinir hücrelerine denir. Motor nöronlar beyin ve kaslar arasındaki iletişimi sağlamaktadır. ALS hastalığı motor nöronları yok ederek beynin kaslarla iletişimini bozar ve bu yüzden kaslar çalışamaz hale gelir.Hastalığın ileri evrelerinde bile ALS hastaları görme, işitme, duyma, dokunma ve koku alma  hislerini kaybetmezler. ALS hastalığı duyuları ileten sinirleri etkilemez. Bazı hastalarda beynin düşünme, öğrenme ve anımsama ile ilgili bölümlerinin de etkilenmesi söz konusu olabilir. ALS’ye çocuklar arasında rastlanma oranı oldukça düşüktür. Bu hastalığın en çok 40 ila 70 yaşları arasında ortaya çıktığı görülmüştür. Her yıl 100 bin kişiden 2’sinde ortaya çıkan ALS bulaşıcı bir hastalık değildir.

       

      als nedir ,als hastalığı nedir

      als nedir ,als hastalığı nedir

       

      ALS Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir

      Hastadan hastaya belirtiler ve hastalığın seyri farklılık gösterebilmektedir. ALS her hastada aynı şekilde başlayıp ilerlemez. Genellikle kol ve bacak kaslarında güçsüzlük ilk belirtiler arasında yer alır. Sık sık düşmek, ayağı takılmak, eşyaları elinden düşürmek, konuşma güçlüğü, kaslara kramp girmesi diğer belirtiler arasındadır. Hastalık zaman içerisinde ilerledikçe yemek yemek, yutkunmak ve hatta nefes almak bile zorlaşmaya başlar. Hastalığın teşhisi için kas veya sinir biyopsisi gerekebilir. Tedaviye gelince, ALS’nin şu an için bilinen bir önleyici veya iyileştirici tedavisi yoktur. Belirtileri kontrol altına almak ve yavaşlatmak için çeşitli ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulanabilmektedir. ALS hastalarına genellikle 3 ila 5 yıl arasında ömür biçilmesine karşın hastaların % 10’unun 10 yıldan fazla bir süre hayatta kaldığı bilinmektedir. İsmini hepimizin bildiği, İngiliz bilim adamı Stephen Hawking 21 yaşında ALS hastalığına yakalanmış ve 50 yılı aşkın bir süredir bu hastalıkla yaşamıştır.Ünlü fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetmiştir.

       

      ALS Hastalığının Nedenleri nelerdir

      Çoğu vak’ada ALS hastalığının neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Bazı hastalar bu hastalığa kalıtımsal nedenlerden dolayı yakalanmış olabilir ancak bu vak’aların sayısı düşük bir oran oluşturmaktadır Gen mutasyonu, beyinde kimyasal dengesizlik ya da bağışıklık sistemindeki sorunlar bu hastalığa yol açıyor olabilir Doktorlar sigara içenlerde ve iş yerinde kurşun gibi metal ve çeşitli kimyasallara maruz kalan kişilerde ALS hastalığının ortaya çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğunu saptamışlardır.

      kaynaklar : The İnternational Alliance of ALS/MND Associations

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!