Deri Hastalıkları ( Zona,Egzama ve Çeşitleri,Sedef hastalığı)

    Deri Hastalıkları ( Zona,Egzama ve Çeşitleri,Sedef hastalığı)

      Zona : Herpes virüs grubundan suçiçeği virüsüne benzer bir virüsün yol açtığı enfeksiyonun yerel olarak nüksetmesine bağlı enfeksiyon hastalığıdır.Suçiçeği bu hastalığın en önemli fonksiyonudur.

      Zona,deri üzerinde sinirlerin geçtiği yerlerin yankılanmasıdır.Aynı alanda bir yanma duyusundan sonra bir döküntünün ortaya çıkmasıyla belirginleşir ve döküntüler tek taraflı ve şiddetli ağrılardır.İçi su dolu kesecikler önce söner,sonra siyahımsı bir kabukla örtülür.İyileşme süreci 3 hafta sürer.Gövdede,bacaklarda kimi zaman yüzde baş gösterir.Seyrek olmakla birlikte gözüde etkileyebilir.Hastalığı kolaylaştıran koşullar çeşitlidir.Yaş,kötücül hastalıklar,travmalar,merkez sinir sistemi enfeksiyonları,bununla beraber zonaların çoğunluğu belirli hiçbir neden olmadan belirir.

      Egzama:Üst deride kızarıklık,şişkinlik ve kabarcıklanma ile beliren,kaşıntılı,yaygın ve uzun süren deri hastalığı,Halk dilinde mayasıl denilmektedir.

      EGZAMANIN ÇEŞİTLERİ

      Atopik Egzama:Bu egzama türünden en çok bebekler ve çocuklar etkilendiği için çocukluk egzaması olarak da bilinir.Alerjik bir cilt hastalığıdır.Oluşumu ev tozu ve akarlardan,polenlerden,belirli gıdalardan (süt,yumurta ve balık gibi),yün ve sentetik dokulardan,uzun tüylü halılardan vb. kaynaklardır.

      Seboreik Dermatitler (Seboreik Egzama) : Hafifle şiddetli arasında seyreden yaygın bir cilt hastalığıdır.Vücudun birçok bölümünde,çoğunlukla saçlarda,deride pullanma,kızarıklık ve tahrişe neden olur.Kepek hafif bir seboreik dermatit türü olarak da düşünüebilir.Bebeklerde bu hastalığa konak adı verilir.

      Kontak Dermatitler (Kontak Egzama) : Cildin alerjik tepki verebileceği bir madde ile etkileşiminden kaynaklanır.Vücudun heryerinde görülebilse de en sık eller ve kollarda görülür.Cilt kurur,kaşıntılı ve pul pul olur.Şiddetli durumlarda kuru cilt acı verici biçimde çatlar ve su toplar.

      Sedef Hastalığı

      Beyaz kalın pullarla kaplı kırmızı plaklarla belirgin deri hastalığı.Sedef hastalığı çok yaygın olup nüfusun %2 ila %3 ünde görülür.Tehlikesiz ama sürekli tekrarlaması nedeni ile can sıkıcı bir deri hastalığıdır.Nedeni belli olmamakla beraber sedef hastalığı olgularının %20 si doğrudan ailede veya akrabalarda görülür yada bunda ruhsal bir etmen rol oynar (Ruhsal bir gerilim,stres,korku vb.).

      Sedef hastalığı kırmızı plakların ve pulların büyüklüğüne göre çeşitli görünümler almaktadır.Damla biçiminde sedef hastalığı,para biçiminde sedef hastalığı gibi.

      Rahatsızlık çoğu zaman eğri,büğrü kenarlı,geniş plaklardan oluşur.Sedef bütün vücuda yayılabilir ama bakışımlı olarak dirseklerde,diz kapaklarında ve kuyruk sokumu bölgesinde daha çok görülür.Bir sıyrık yada batma noktasında belirir.Eklem kıvrımlarında görülen sedef suludur ve intertigo görünümündedir.El ayası ve tabandaki sedef hastalığı çoğunlukla irinli kabarcıklar halindedir.Saçlı deride ve tırnaklarda da sedef hastalığına rastlanır.Sedef hastalığının evrimini önceden bilmenin olanağı yoktur.Hastalık birbirini kovalayan nöbetler halinde nüksedebildiği gibi kısa yada uzun iyileşme sürelerinden sonra da tekrarlayabilir.

       

       

      Kaynaklar

      Nurcan Arslan Yaşamak için herşey,Sağlık ve güzellik sırları

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!