Deri Hastalıkları (İmpetigo Ve Uçuklar)

    Deri Hastalıkları (İmpetigo Ve Uçuklar)

      İmpetigo,Kesik veya sıyrıklardan egzama gibi ciltte oluşan çatlaklardan vücuda giren staphylococcus aureus adlı bakterinin neden olduğu cildin en yaygın bakteriyel enfeksiyonlarından biridir.

      Hastalık önce burun ve ağız çevresinde içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde görülür.Kulak çevresi ve göğsün üst kısmı gibi başka bölgeleride etkileyebilir.Kabarcıklar kızarık,cerahatli,sızlayan bölgeyi örten altın rengi kabuklar bırakarak patlar.Çoğunlukla çocukları etkileyen impertigo bulaşıcıdır.Kabarcıklar kaşınarak diğer yerlere ve başka insanlara da bulaşabilir.Tedavi doktor tarafından antibiyotik,krem ve merhemlerle geçirilebilir.

      Uçuklar,Bu enfeksiyona herpes simpleks virüsü neden olur.Enfeksiyon,kabarcıklarla ve içlerindeki sıvıyla doğrudan temas yoluyla yayılır.Enfeksiyon ağız yada burun çevresindeki deri üzerinde oluşan soluk,sarı bir sıvıyla dolu küçük iltihaplı kabarcıklarla başlar.Başlangıç belirtilerinde kaşıntı ve karıncalanma olur.İki-üç gün içerisinde kabarcıklar patlar ve deri kabuklanır.Uçuklar yaklaşık 1 hafta içinde geçer.Krem ve merhemlerle acı azaltma ve iyileştirme süreci hızlandırılır.

      Siğil,Son derece yaygın ve bulaşıcı ama zararsız kabartılardır. Human papillama virüsü (HPV) diye bilinen bir virüs çoğalmaya neden olur.Virüsün yaklaşık 30 ila 60 kadar çeşidi bulunmaktadır.

      Siğiller doğrudan doğruya yada dolaylı yoldan bulaşıcıdır.Genital ve anal siğiller hariç diğer siğillerin çoğu zararsızdır.Diğer siğiller gibi genital siğillerede papillama virüsü neden olur.Çoğunlukla cinsel yolla bulaşan pembemsi beyaz et yumruları çok bulaşıcı olup tedavi gerektirir. Genital siğilleri olan bir kadının smear testi yaptırması gerekmektedir.

      Mantar, Basit veya inci iplik şeklinde oluşan bitkisel parazitlerdir.Mantarlar deride beslenerek yaşarlar.Kaşıntı,iltihaplanma,sertleşme,soyulma ve saç kabına neden olarak da cilde zarar verir.

      Mantar Hastalıkları da Üç Grupta İncelenir

      Vücut Mantarı (Tinea Corparis) : Genelde vücut mantarları,vücudun çeşitli bölgelerinde çok sık olmasa da gövde,kollar,bacaklar ve kasıklarda ortaya çıkar.Hafif kızarıklık görülür ve kaşıntılı olabilir.

      Kafatası Derisi Mantarı (Tinea Capitis) : Saçlı deride oluşan mantar,kaşıntı ve kızarıklıklarla başlayıp saç dökülmesine neden olur.

      Ayak Mantarı (Tinea Pedis) : Ayağın çeşitli bölgelerinde görülür ve en sık oluşan yer parmak aralarıdır.Bu bölgeler kırmızı ve kaşıntılıdır.İlerleyen zamanlarda kaşınan bölge tahriş olup soyularak acı verir.

      Seyrek olarak mantar tırnaklarıda etkiler;bu da onikomikoz diye bilinen bir hastalıktır.Tedavi edilmezse tırnaklar kalınlaşarak renk değiştirir ve dökülmeye başlar.

      Urtiker (Kurdeşen) : Vücudun herhangi bir yerinde gruplar halinde oluşan,soluk kırmızı renkli kabarcıklardır.Derideki küçük kan damarlarının dışarı çıkması sonucunda oluşur.Deri alerjiye karşı kaşıntı ile şişme,kızarma gibi reaksiyonlar gösterir.

      Ürtikerin birçok çeşidi vardır.Enfeksiyonlar,soguk algınlığı ürtiker oluşumuna neden olur.Antibiyotik,ağrı kesici,idrar söktürücü ilaçlar,mide ilaçları,göz damlaları,kulak damlaları ve bazı gıdalar (Fındık,çikolata,domates,yumurta ve süt) ürtiker oluşumuna neden olur.

      Eritem : Geçici damar genişlemesi sonucu oluşan Pembe kırmızı renk değişikliklerine eritem (hiperemi) denir.

      Konjoktivit (Arpacık) : Göz kapağının iç yüzeyini ve Göz küresinin yüzeyini kaplayan ince ve saydam zarın iltihaplanmasına denir.Kısaca göz iltihabıdır.Genelde gözde ışığa karşı duyarlılık,hassasiyet,sulanma,batma ve şişlik oluşur.Gözün mikrop kapması,havuzlardaki klorlu su,bakteriel göz nezlesi ve lensten kapılan enfenksiyonlardan olabilir.Tedavisi için eller sık sık yıkanmalı ve göz ovuşturulmamalıdır.Bu kişilerin eşya ve havluları kullanılmamalıdır.

      Behçet Hastalığı : 1937 yılında Hulusi Behçet tarafından tanımlanan süreğen ve depreşici hastalıktır.Hastalık genellikle oral aft,genital ülser,papülo-püstül ve nodüler lezyonlar,göz tutulması ve artritin değişik şekillerde beraberliği şeklinde görülür.Hastalık genellikle 20-40 yaşları arasında görülür.Hastalığın çocukluk çağında ve 50 yaşında başlaması enderdir.Hastalığın ne oluşması ve gelişmesi ne de hastalığın kesin tanı koydurucu bir testi vardır.Tanı klinik olarak konur.

      Ağızda ve cinsel organlarda aftlar,göz lezyonları ile belirgindir.Bu üçlü belirtiye derideki görüntüler,eklemlerdeki rahatsızlıklar,sinir bozuklukları,damar bozuklukları eklenir.Hastalık zaman zaman azalarak gelişir ve her azışta gammaglobülinlerin miktarı yükselir.Gözdeki lezyonlar körlük,sinirlerdeki belirtileri yaşamsal tehlike yaratır.

      Gammaglobülinler : Plazmanın proteinlerinde olan globülinlerin antikorları oluşturan grubu.

       

      Zona,egzama ve çeşitleri,sedef hastalığı

       

      Kaynaklar

      Nurcan Arslan Yaşamak için herşey,Sağlık ve güzellik sırları

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!