encyclopediatr

Zencefilin Sağlığa Faydaları

Zencefilin Sağlığa Faydaları

 

zencefil Mikroplarla Savaşır

Zencefilin Sağlığa Faydaları Taze zencefildeki bazı kimyasal bileşikler vücudunuzun mikropları uzak tutmasına yardımcı olur.  bakterilerin durdurulması büyümesi özellikle E.coli ve shigella , ve RSV gibi virüslerden koruyabilir

 

Ağzınızı Sağlıklı Tutar

Zencefilin antibakteriyel gücü de gülümsemenizi aydınlatabilir. Zencefilde bulunan gingerol adı verilen aktif bileşikler, oral bakterilerin büyümesini engeller. Bu bakteriler, ciddi bir diş eti enfeksiyonu olan periodontal hastalığa neden olabilenlerle aynıdır.

 

Mide bulantısını yatıştırır

Zencefilin Sağlığa Faydaları Zencefil, özellikle hamilelik sırasında mide bulantısını hafifletmeye çalışıyorsanız yardımcı olur Kemoterapinin neden olduğu deniz tutması veya mide bulantısını gidermeye de yardımcı olabilir.

 

Ağrıyan Kasları Yatıştırır

Zencefil kas ağrısını anında yok etmez ama zamanla ağrıyı dindirebilir. Bazı araştırmalarda, zencefil alan egzersizden dolayı kas ağrıları olan kişiler, almayanlara göre ertesi gün daha az ağrı hissettiler.

 

Artrit Belirtilerini Kolaylaştırır

Zencefil bir anti-inflamatuardır, yani şişliği azaltır. Bu, hem romatoid artrit hem de osteoartrit semptomlarının tedavisinde özellikle yararlı olabilir. Zencefil ağızdan alarak veya cildinize zencefil kompresi veya yama uygulayarak ağrı ve şişlikten kurtulabilirsiniz.

Zencefilin Sağlığa Faydaları

Zencefilin Sağlığa Faydaları

Kanser Büyümesini Engeller

Bazı araştırmalar zencefildeki biyoaktif moleküllerin kolorektal, mide, yumurtalık, karaciğer, cilt, meme ve prostat kanseri gibi bazı kanserlerin büyümesini yavaşlattığını gösteriyor. Ancak bunun doğru olup olmadığını görmek için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

 

Kan Şekerini Düşürür

Yakın zamanda yapılan küçük bir çalışma, zencefilin vücudunuzun insülini daha iyi kullanmasına yardımcı olabileceğini öne sürdü. Zencefilin kan şekeri düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olup olamayacağını görmek için daha büyük çalışmalara ihtiyaç görülmektedir

Adet Ağrılarını Hafifletir

Menstrüel kramplar var mı? Zencefil tozu yardımcı olabilir. Çalışmalarda, döngüleri boyunca 3 gün boyunca günde bir kez 1500 miligram zencefil tozu alan kadınlar, almayan kadınlara göre daha az ağrı hissettiler.

Kolesterolü Düşürür

Günlük bir doz zencefil, “kötü” veya LDL kolesterol seviyenizle savaşmanıza yardımcı olabilir. Yakın tarihli bir çalışmada, 3 ay boyunca günde 5 gram zencefil almak, insanların LDL kolesterolünü ortalama 30 puan düşürdü.

Hastalığa Karşı Korur

Zencefil, stresi önleyen ve vücudunuzun DNA’sına zarar veren antioksidanlar ile yüklüdür. Vücudunuzun yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve akciğer hastalıkları gibi kronik hastalıklarla savaşmasına yardımcı olabilir ve ayrıca sağlıklı yaşlanmayı teşvik edebilirler.

Hazımsızlığı Giderir

Dispepsi olarak da adlandırılan kronik hazımsızlıkla yaşıyorsanız, zencefil biraz rahatlama sağlayabilir. Yemeklerden önce zencefil, sisteminizin daha hızlı boşalmasına neden olarak yiyeceklerin oturması için daha az zaman bırakarak sorunlara neden olabilir.

 

İnsanlarda ve hayvanlarda yapılan araştırmalara göre zencefil kilo vermede rol oynayabilir

2019 tarihli bir literatür incelemesi, zencefil takviyesinin aşırı kilolu veya obezitesi olan kişilerde vücut ağırlığını, bel-kalça oranını ve kalça oranını önemli ölçüde azalttığı sonucuna varmıştır  Obeziteye sahip 80 kadın üzerinde 2016 yılında yapılan bir araştırma, zencefilin vücut kitle indeksini (BMI) ve kan insülin seviyelerini düşürmeye de yardımcı olabileceğini buldu. Yüksek kan insülin seviyeleri obezite ile ilişkilidir.

Çalışma katılımcıları, 12 hafta boyunca nispeten yüksek günlük dozlarda – 2 gram – zencefil tozu aldı

 

Fonksiyonel gıdalarla ilgili 2019 tarihli bir literatür incelemesi, zencefilin obezite ve kilo kaybı üzerinde çok olumlu bir etkisi olduğu sonucuna varmıştır

geleneksel fonksiyonel gıdaların bazı örnekleri:

Meyveler: çilek, kivi, armut, şeftali, elma, portakal, muz
Sebzeler: brokoli, karnabahar, lahana, ıspanak , kabak
Kuruyemişler: badem , kaju fıstığı, antep fıstığı, macadamia fıstığı, Brezilya fıstığı
Tohumlar: chia tohumu, keten tohumu, kenevir tohumu, kabak çekirdeği
Baklagiller: siyah fasulye, nohut, lacivert fasulye, mercimek
Kepekli tahıllar: yulaf, arpa, karabuğday, kahverengi pirinç , kuskus
Deniz ürünleri: somon, sardalye, hamsi, uskumru, morina
Fermente gıdalar: tempeh, kombucha, kimchi, kefir, lahana turşusu
Otlar ve baharatlar: zerdeçal, tarçın, zencefil , acı biber
İçecekler: kahve, yeşil çay, siyah çay

 

Hayvan çalışmalarında zencefilin obeziteyi önlemedeki rolünü destekleyen kanıtlar daha güçlüdür.

Zencefil suyu veya zencefil özü tüketen sıçanlar ve fareler , yüksek yağlı diyetlerle beslendikleri durumlarda bile vücut ağırlıklarında sürekli düşüşler gördüler

Zencefil Suyunun Hazırlanışı

Zencefil suyu bir zencefil özü değildir, ancak zencefil rizomlarının liyofilizasyonu (dondurarak kurutma) sırasında elde edilen bir yan üründür. Zencefil bitkisinin taze rizomları yıkanmış, dilimlenmiş ve -60 °C’de dondurularak kurutulmuştur. Dondurarak kurutma işlemi sırasında, zencefil suyu olarak adlandırılan dondurarak kurutma makinesinde yoğunlaşan beyaz renkli sıvı toplanmış, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile analiz edilmiş ve deney için kullanılmıştır.

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Don`t copy text!