Valf Nedir Ne İşe Yarar

    Valf Nedir Ne İşe Yarar

      Valf Nedir (Ventil) Ne İşe Yarar

       

      Valf Nedir Ne İşe Yarar valf (ventil) bir kumanda elemanıdır. Örneğin; bir soleniod valf elektriksel olarak kumanda edilerek bir akışkan geçisini kontrol edebilir. Valfler su, buhar, hava elektrik gibi akışkanları kontrol etmeye yarar. Valfleri elektronikteki röle yada transistorlere benzetebiliriz. Sayısız valf türü vardır. Mobil robotlarda ve otomasyon sistemlerinde özellikle elektrikli valfler (elektrovalfler) kullanılır.

       

       

      Elektrik enerjisi ile çalışan selenoid valfler, gaz, hava, su, buhar ve yağ gibi akışkanların geçişini kontrol altında tutan elektro mekanik vanalardır. Sıcaklıkları 150˚C den düşük olan akışkanlar için kullanılan selenoid valfler, yapı itibariyle elektro mıknatıs denetimli bir vanadır.

       

       

      Elektrovalf  Nedir?

       

      Elektrovalfler endüstriyel sistemlerde en çok kullanılan valf tipidir. Kumandaları elektrikle yönetilir. içteki mekanizmanın konum değiştirmesini sağlayan bir röleli valf olarak düşünebiliriz. Elektrik yokken valften normal durumuna bağlı olarak gaz bir delikten girer diğer delikten çıkar. Valf akışı sağlıyordur.

       

      Elektrik verdiğimiz zman valf içindeki bobin mıknatıslanır valf kontaklarını kapatır ya da konum değiştirtir. Böylece gaz akışı kesilir ve çıkış deliğiyle, egsoz (tahliye) deliğinin de açılmasıyla piston ya da sistem içindeki gazlar da tahliye edilebilir.

       

      Hidrolik Valf Nedir?

       

      Hidrolik Valfler hidrolik akışkanın gideceği yönü belirleyen, istenildiğinde yönünü değiştiren, akışkanın basıncını ve debisini kontrol eden devre elemanıdır. Hidrolik sistemlerde pompa ile kullanıcı arasındaki enerji iletimi, amaca uygun olarak düzenlenmiş bağlantı ve hatlarla temin edilir. Kullanıcılardan beklenen kuvvet, dönme momenti, hız veya devir sayısı ve hareket yönü gibi büyüklüklerin elde edilmesi ve bunların verilen işletme koşullarına uygun olarak korunması için, hatlara enerji kontrol elemanı olarak valfler yerleştirilir. Bu valfler basınç ve hacimsel debinin kontrolünü veya ayarlanmasını sağlar. Her valf akışkan geçişine bir direnç teşkil eder.

       

      Valflerin Görevleri

      • Akışkanın yolunu açıp-kapatır.
      • Akışkanın gideceği yönü değiştirir.
      • Akışkanı depoya gönderir.
      • Akışkanın debisini kontrol ederek alıcıların çalışma hızını ayarlar.
      • Devre elemanlarını yüksek basınçlara karşı korur. Basıncı yükselen akışkanı depoya gönderir.
      • Akışkanın basıncını kontrol ederek, devre elemanlarının belirli basınçlarda çalışmasını sağlar.
      • Akışkanın basıncını, debisini, yönünü belirli zaman aralıklarında kontrol eder.
      • Bazı valfler yukarıda sayılan görevlerin bir veya birkaçını yapabilir.

      Basınç Kontrol Valfleri

      Hidrolik sistemlerin basınç hatlarında kullanılan, akışkanın basıncını istenen değerde olmasını sağlayan valflerdir. Kullanılan Yerlerine Göre Çeşitleri; Basınç Emniyet valfleri İşin gerçekleşmesi için oluşan direnci yenmeye yetecek kadar basıncın oluşmasına izin verir, Onun üzerinde oluşabilecek dirençte ( =strok sonu), basınca bir sınır getirir.

      Basınç düşürme valfleri

      Hidrolik devrelerde farklı basınçlarda çalıştırılması istenen, birden fazla sayıda kullanıcı eleman (silindir , Hidromotor) kullanılması ve kullanıcı elemanların da değişik basınçlarda çalışması gerekebilir. Bu gibi durumlarda basınç düşürme valfleri kullanılır. Normalde açık konumdadır. Basınç yükseldiğinde kapalı konuma geçer. İki yollu ve üç yollu olmak üzere değişik tipleri vardır.

      Boşaltma valfleri

      Hidrolik akışkanın Hidrolik Depoya gönderilmesi için kullanılır. Normalde kapalı olan valf uyarı geldiğinde açılır ve akışkanı depoya gönderir.

       

      Yön Kontrol Valfleri

       

      Hidrolik devrelerde akışkanın, ne zaman, hangi yolu izlemesi gerektiğini belirleyen valflerdir. İstenildiğinde akış yolunu değiştirirler; istenildiğinde akış yolunu açıp kapatırlar Yön kontrol valfleri hidrolik hatlarda akışkanın akışını kontrol etmek ve hidrolik silindirlerin ve motorların hareket yönünü değiştirmek veya başlatmak durdurmak için kullanılır. Yön kontrol valfleri elle veya otomatik olarak çalıştırabilir Otomatik çalıştırma mekanik bir hareket, elektrik sinyalleri, hidrolik güç veya basınçlı hava tarafından kontrol edilebilir. Yön kontrol valflerinin birçok çeşidi olmasına rağmen, hepsi aynı basit temel elemanlardan veya elemanların birleşmesiyle yapılır. Yön kontrol valfleri ise birçok farklı şekilde sınıflandırılır

      Basınç sıralama valfleri

       

      Basınç sıralama valfleri bir hidrolik devrede birden fazla sayıda ki silindir, motor gibi kullanıcı elemanları farklı zamanlarda ve Basınçlarda çalıştırmak için kullanılır. Çalışma prensibi Basınç emniyet valfleri ile benzerdir. Normalde kapalı konumdadır. İstenen basınçta açılıp diğer kullanıcı elemanları harekete geçirir.

       

      Araçlarda Valf Nedir Neyi İfade Eder

      Araçları incelerken üzerlerindeki 16,20,12 valve vb. şeklindeki bazı yazılara tanık olmuşuzdur. Valf anlamına gelen valve, aslında motorlardaki subabları ifade eder. Burada ise karşımıza subab nedir sorusu çıkıyor. Subabları kısaca tanımlayacak olursak; motor mekanizmasındaki pistonların hareket etme enerjisini sağlayan, yakıtı silindire bırakarak yanmasını ve silindir içerisindeki gazın yandıktan sonra dışarı atılmasını sağlayan etkin role sahip kanallar olarak ifade edebiliriz.

       

      Yani yakıtın pistonlara aktarılması,yanması ve ortaya çıkan gazın dışarı atılmasını sağlayan kanallarına valf diyoruz. Aracımızdaki subablar yakıtın türüne ve durumuna göre sıkıştırma veya buji ateşleme yöntemiyle yakıtı tutuştururlar ve pistonlar çalışmaya başlar. Bu yakıttan meydana gelen gazlar, egzoz subabı tarafından emilir ve pistonun hareketlerine senkronizasyon sağlanmış şekilde gazı dışarı çeker. Gaz dışarı atılırken bu sırada silindire yakıt aktarılmaya devam eder ve çalışma sürer.

       

      Kaynak

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!