Turbo Dizel Motorlar

    Turbo Dizel Motorlar

      TDI Motorlar Hakkında

      TDI motor VAG Volkswagen  grubunun ürettiği ve kendi dizel otomobillerinde kullandığı motor ünitesidir. Turbo şarj sistemine sahip olan bu motorlar, dünyadaki ilk seri üretim turbo dizel motorlardandır. Dünya çapında düşük yakıt tüketimi ve uzun kilometre dayanıklılığı ile bilinmektedir. TDI motor direkt yakıt enjeksiyon sistemi ve silindir kontrol sistemine sahiptir. TDI’ın açılımı Turbocharged Direct Injectiondır. Volkswagen grubu bu motor tipiniAudi, Porsche, Skoda, Seat ve Volkswagen otomobillerinde kullanmaktadırlar. Ayrıca hafif ticari, ticari, deniz araçları ve yolcu otomobillerinde de kullanılmaktadır.  Motora yakıt püskürtme teknolojisini kullanır, ayrıca intercooler’a da sahiptir. Bu sistemler sayesinde düşük devirlerde dahi yüksek güç almanıza olanak sağlamaktadır. En küçük hacimli TDI motor 2 silindirli 0.8 litredir. En büyüğü ise 12 silindirli 6.0 litredir.   İlk olarak Audi tarafından 1989 yılında 5 silindirli 2.5 litre hacimli olarak piyasaya çıkmıştır. TDI motorun ilk kullanıldığı otomobil ise AUDI 100‘dür. 2007 yılında DSG şanzıman ile buluşan TDI motor, günümüzde otomatik ve manuel seçeneklerinde alınabilmektedir.

      TDI yazısındaki kırmızı harfler motorun gücünü göstermektedir. Bütün harfler kırmızı ile yazılmışsa en güçlü motoru, bütün harfler gri ile yazılmışsa ise buda en güçsüz motoru göstermektedir. Buradaki güç, beygir ve tork miktarı demektir. Audi yeni RS konseptinde TDI motorlara da yer vermiştir. Yeni nesil TDI motorlarda Bi-Turbo uygulaması yapılmaktadır. Bunun anlamı motoru besleyen iki adet turbo olması demektir. Volkswagen bu motorlara BiTDI demektedir.

      TDI motora sahip olan araçlarda quattro ve all-road uygulamaları mevcuttur. Bunlar VAG grubunun dört çeker otomobillerine verdiği isimlerdir.

      TDI Motor Arızaları

      En az sorunlu turbo dizel motor ünitelerinden birisi olmasına rağmen, her motorda olabilecek sıkıntılar TDI motorlarda da görülebilir. TDI motorlarda en çok gözlenen sorunların başında turbo arızları gelmekte. Genelde kullanıma bağlı oluşan bu tip arızalar kullanıcılar açısından maliyetli olabilmektedir. Garantisi bitmemiş motorlarda garanti kapsamında değiştirilen turbo, garanti bittikten sonra kullanıcılar tarafından karşılanmaktadır. Bu arıza yüksek güçte kullanılan kullanılan otomobilin durduğu anda hemen stop edilmesi yüzünden ya da otomobil ilk çalıştırıldığında devirin düşmesi beklenmediğinden dolayı meydana gelmektedir. Bu arıza turboda kesme, öksürük sesine benzer sesler duyma ya da otomobilin kendisini güvenli moda alması şeklinde anlaşılabilir. Böyle bir durum başınıza geldiğinde en yakın yetkili servise gitmenizde fayda var.

      Motorun bir diğer büyük arıza konularından biri de partikül filtresinden kaynaklanmaktadır. Bu sorun kötü yakıttan, uzun süreli düşük devirli kullanımdan ya da fabrikasyon hatalarından meydana gelebilir. Mazot aldığınız yeri değiştirmek ve arada otomobili üç bin devir üzerine çıkartmak yapılabilecek çözümlerden bazılarıdır. Bu sorunun asıl nedeni otomobil düşük devirlerdeyken egzoz gazının sıcaklığı yaklaşık olarak 250 derece civarındadır. Otomobilin motoru da sürekli NO ve O^2 gazları üretmektedir. Bu gazlar 450 dereceden sonra tepkimeye girerek NO^2 oluştururlar. Bu gazın diğer ikisine göre yoğunluğu daha azdır böylece katalitik konvektörden rahatça geçerler. Bu sebepten ötürü otomobili düşük devirlerde kullanmak partikül filitrenizin tıkanmasına yol açabilir.

      TDI motor ömrü için kesin bir şey söylemek çok yanlış olur çünkü bu kullanıcılara çok bağlı bir değerdir. Ama genel hatlarıyla 200.000 km ile 750.000 km arası bir ömrü olduğunu söyleyebiliriz.

      TDI Motora Yapılabilecek Modifiyeler

      TDI motor için yapılabilecek en verimli şey chip tuning uygulamasıdır. Fakat bu işlem dizel motorlarda benzinli motorlardan farklıdır. Dizel motorlardan sadece bu uygulama ile %50’ye varan güç almak mümkündür. Fakat bu uygulamada otomobile fazla yüklenilirse araç çok fazla yağ yakar ve motoru zorlar. Hard chipli (güçlü yazılım) otomobiller için halk arasında ‘dumanlı yazılım’ diye geçen bir tabir vardır. Bu durum otomobile fazla yüklenildiğinde meydana gelir. Otomobil aşırı yağ yakması sonucu egzozdan yüksek miktarda siyah duman verir. Bu uygulamayı yapan herkesin motor yağ seviyesini de sık sık kontrol ettirmesi gerektirmektedir.

      Ayrıca chip-tuning uygulamasının yanında TDI motorlaraDPF iptali de yapılmaktadır. Bu bildiğimiz kat iptali yani katalitik konvektörün alınması olsa da bu işlem beyinden kodlanmadığı sürece gerçekleştirilemez. Bu yüzden bu uygulamaya ayrıca bir yazılım şarttır. DPF’nin açılımı dizel partikül filitresidir. Bu parçayı çıkartmak otomobilinizin yüksek derecede karbondioksit ve karbonmonoksit salmasına sebep olur ve otomobiliniz egzoz muayenesinden de geçemez. Bu uygulama yakıt tüketimini arttırmaz hatta çok az da olsa azaltıcı etkisi vardır.

      Açık hava filitresi yada karbon filitresi uygulaması da yapılabilir. Bu da otomobilin çektiği hava miktarını arttırarak otomobile performans sağlar.Mazot pompası büyütmek de yapılabilecek diğer bir işlemdir.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!