encyclopediatr

    Neptün – En Dıştaki Gezegen

    En Dıştaki Gezegen Neptün

    Güneş sistemindeki ana gezegenlerin sonuncusu olan Neptün de ”en” lerin gezegenidir.Ortalama 4.5 milyar kilometre ile Güneş’e en uzak gezegendir.

    Güneş’in etrafını bir defa dolaşması 165 Dünya yılı sürmektedir.24.764 kilometrelik çapıyla gaz devlerinin en küçüğüdür.Aynı zamanda atmosferin üst kısımlarında -221 dereceye kadar düşen sıcaklıklarıyla bütün gezzegenlerin en soğuğudur.

    Neptün’ün de rüzgarları oldukça kuvvetlidir ve saatte 2.100 kilometreye kadar ulaşan hızlarla eserler.Atmosferin ve gezegenin kendi ekseni etrafında dönüşüyle birleşen bu rüzgarlar Dünya’nınkine çok benzeyen eksen eğikliği ve bilinmeyen bir içsel ısı kaynağı,Neptün’e belirgin mevsimler kazandırır ve bazı çok şiddetli fırtınaları tetikler.

    Neptün diğer gaz devlerininkine bir şekilde benzeyen sadece birkaç açıdan farklılık gösteren katmanlı bir içyapıya sahiptir.Su,metan ve amonyak buzu karışımından bir mantoyla kaplı küçük taşlı bir çekirdeği vardır.

    Bunların üzerinde hidrojen,helyum ve metan gazlarını içeren alt atmosfer ile buz parçacıkları içeren bulutlarla üst atmosfer yer alır.Atmosferin üst kısmındaki metan gazları Neptün’e karakteristik yoğun mavi rengini verir.Neptün’de Jüpiter ve Satürn’den  daha fazla buz olduğundan bu gezegen sık sık buz devri olarak anılır.

    Güneş sistemindeki diğer gezegenler gibi Neptün de 4,5 milyar yıl önce Güneş’le aynı gaz ve toz bulutundan meydana gelmiştir.Diğer gezegenlerle birlikte Güneş’e şu an olduğundan daha yakın bir yerde biçimlenmiş ve daha sonra mevcut konumuna taşınmış olabilir.

     

    Neptün Hakkında Önemli Bilgiler

    1. Güneş’e en yakın nokta : 4,4 milyar kilometre
    2. Güneş’e en uzak nokta  : 4,5 milyar kilometre
    3. Yıl uzunluğu  : 164,8 Dünya yılı
    4. Gün uzunluğu  : 16,1 saat (İç kısmın dönüşü baz alındığında)
    5. Eksen eğikliği  : 28,32 derece
    6. Kütleçekimi  : Dünya kütleçekiminin 1,12 katı

     

    Neptün’ün Uyduları

     

    Kaynaklar

    Carolyn Collins Petersen Astronomy 101  A Crash Course in the Science of space 

    BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
    error: Content is protected !!
    Don`t copy text!