Meteorlar ve Meteortaşları

Gökyüzündeki Parlamaların Ardında Ne Var ?
Hiç yıldız kayması gördünüz mü? Gördüyseniz güneş sistemi tarihinin minik bir kısmının buharlaşmasına şahit oldunuz demektir.Gördüğünüz şey teknik olarak güneş sistemi enkazının bir parçasının Dünya’nın atmosferinde buharlaşması ve ardında meteor denen görülebilir bir iz bırakmasıdır.
Kozmik Çarpışmalar
Çarpışmalar asteroid kuşağında hala düzenli olarak meydana gelmektedir ve pek çok asteroit uçuşan taş yığınlarının tekrar bir araya gelmesiyle oluşan çarpışma enkazı olabilir.
Meteorlar Nereden Gelir ?
Gece gökyüzünde gördüğünüz meteorların çoğu toz zerrecikleri ya da minik taş parçalarıdır.Bunların çoğu Güneş’in etrafında seyahat eden kuyrukluyıldızların artlarında bıraktığı toz ve buzdan geriye kalanlardır.Dünya’nın yörüngesi bu kuyrukluyıldız akımlarıyla kesişirse meteortaşlarının atmosferimize girerek yol açtığı bir meteor yağmuru deneyimleriz.
Meteor Yağmurları
Her yıl sekiz adet büyük meteor yağmuru gerçekleşmektedir.Bunları en iyi şekilde izlemek için gece geç vakitlere kadar oturmalı yada sabahın erken saatlerinde gözlem yapmalısınız.Saatte onlarca meteor görebilirsiniz.Bunların arasında atmosferimiz boyunca haraket eden enkazın iri parçalarının izleri olan bazı havataşlarıda yer alır.Meteor yağmurlarına geldikleri yer orasıymış gibi görünen takımyıldızlarının isimleri verilir.
En iyi bilinenler şunlardır :
- Ocak : Quadranlılar
- Nisan : Lyralılar
- Mayıs : Eta Aquariler
- Haziran : Ariesliler ve Bootesliler
- Temmuz: Güney Delta Aquariler
- Ağustos : Perseuslular
- Ekim : Orionlular
- Kasım : Leolular
- Aralık : Geminililer