Kızdırma bujisi arızası nasıl anlaşılır

    Kızdırma bujisi arızası nasıl anlaşılır

      Kızdırma bujisi arızası nasıl anlaşılır

      Kızdırma sistemi araçların daha hazır bir halde çalışması için motorların içine yerleştirilen bir parçadır. Bu parça için araçların gösterge ekranların bir simge yanar. Kontağı çevirdiğiniz anda yanan ışıklardan birisi de kızdırma bujisi için yanmaktadır. Şekli bir yaya benzer ve o ışık sönmeden araçların çalıştırılmaması tavsiye edilir.

      Çünkü araç performansının düşmesine neden olmaktadır. Eğer bu ışık sönmeden kontağı çevirirseniz araç daha geç çalışacaktır ya da çalışmayacaktır. Şimdi kızdırma bujisinin arızasının nasıl anlaşılacağını ve bozulmasının nedenlerini paylaşmaya çalışalım.

      Kızdırma bujisi arızası nasıl anlaşılır

      Bu parça genelde dizel araçlarda bulunmaktadır. Özellikle aracınız sabahları zor çalışıyor ya da çalışmamazlık ediyorsa büyük ihtimal ile bu parçanın bozulmasından dolayı yaşanmaktadır. Ayrıca çalışsa dahi araçta vurmalı şekilde ya da sarsıntılı bir ses geliyorsa bu parçanın bozulmasından kaynaklanabilir. Bu belirtiler motor ilk çalıştığı anda görülse dahi motor gerekli sıcaklığa ulaştığında çalışma sistemi daha rahat bir şekilde işlemini gerçekleştirecektir.

      Bu parçanın bozulduğunun bir başka belirtisi ise aracın egzoz kısmında beyaz bir dumanın çıkmasını gösterebiliriz. Kızdırma bujileri araç içerisinde birden fazla bulunuyor. Sorun birinde olabileceği gibi birkaçında aynı anda yaşanabilir.

      Parçada bir arıza olup olmadığı belirli bir sıralamaya göre kontrol edilir. Kontrolü yapmak için önce kontağın açık duruma getirilmesi gerekiyor. Ondan sonra kızdırma bujisinin sigortası kontrol edilmelidir. Ardından kızdırma bujisinin içinde bulunan röleye gerekli olan enerji yani 12 volt gelip gelmediği kontrol edilmelidir.

      Ve aynı işlemi kızdırma bujisi için gerçekleştir. Eğer bu kontrollerden birisinde bir terslik fark ederseniz kızdırma bujinizin bozulduğunu söyleyebiliriz. Bu parça bozulursa araç çalışırken zor ve sarsıntılı bir şekilde çalışır. Ya da çalışma esnasında marşa daha uzun bir süre basmanız gerekir.

       

      Kaynak

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!