İshal Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

    İshal Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

      İshal Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

      İshal, dışkının cıvıklaşması ve dışkılama sıklığının artması ile kendini belli eden bir hastalıktır. Beraberinde bulantı ve kusma gibi semptomlar da görülebilir. İshal bir sindirim sistemi hastalığı olduğu için tedavisinin büyük bir bölümü aslında beslenmedir. İshal hastalığı bir yandan vücudun bazı gıdalara daha fazla ihtiyaç duymasına neden olurken diğer yandan birtakım gıdalara karşı da hassasiyete sebep olur. Yenmemesi gereken şeyler yendiğinde tehlikeli hale gelebilir. En sık çocuk ölümlerine neden olan hastalıklardan biridir.

      İSHALKEN KAÇINILMASI GEREKEN BESİNLER 

      İshal, başta yağlı gıdalar olmak üzere birçok gıdaya karşı hassasiyete neden olur. Bu gıdaları maddeler halinde inceleyelim:

        ->  Hassasiyet duyulan gıdaların başında süt gelir. Normal bir birey kesinlikle süt tüketmemelidir. Fakat emzirme çağındaki çocuklarda anne sütü kesinlikle kesilmemelidir. Sık sık ve az az emzirilmelidir bebek. Anne sütü dışında inek sütü ya da inek sütüyle hazırlanan mamalar verilmemelidir. Örneğin sütlaç ve dondurma tüketilmemelidir.

        ->  Lahana çeşitleri, bezelye ve yeşil fasulyeden kaçınılmalıdır.

        ->  Çay kahve vb. içeceklerde şeker kullanılmamalıdır. Şeker ishal bakterilerini besleyecektir. 

        ->  Baharatlardan ve yeşil biber biberden kaçınılmalıdır.

        ->  Kuru baklagiller ve tam tahıllı ürünlerden kaçınılmalıdır.

      İSHALKEN  NE YEMELİYİZ?

        ->  Öncelikle bol bol oda sıcaklığında su içilmelidir. Kesinlikle aç kalınmamalı, az az yenmelidir. Posasız yiyecekler tüketilmelidir. 

        ->  Su ve tuz gereksinimi üst düzeyde olacağı için tuzlu ayran çok iyi bir seçim olacaktır. Bu noktada sütün kesinlikle yasak olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var.

        ->  Patates püresi, haşlanmış et, fırınlanmış ya da ızgarada pişmiş et, pirinç lapası, yağsız pirinç pilavı, makarna ve pirinç çorbası ana yemeklere uygun seçeneklerdir bunların yanında birazcık ekmek yenmesi de uygun olur.

        ->  Az yağlı peynir  ishal sırasında hem besleyiciliğinin iyi olması hem de yağ içermemesi açısından kahvaltı için çok uygundur.

        ->  Tuzlu krakerler  vücudun suyla beraber kaybettiği tuzu tekrar kazandırır.

        ->  Meyvelerden  havuç, muz, şeftali ve böğürtlene ek olarak keçiboynuzu tozu, limon suyu, kabuksuz elma püresi  ve belirttiğimiz meyvelerin taze sıkılmış suları da tüketilir.

        ->  Ana öğünlerden 1 saat sonra açık çay içilebilir.

      Ateşin 38.5’i geçtiği durumlarda acilen hastaneye başvurulmalıdır. Eğer sürekli ishal oluyorsanız  önerilerimiz dışında ishale iyi gelen bitki çaylarını da araştırmanızı tavsiye ederiz.

       

      Kaynak : www.uzmantedavi.net

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!