Gliomlar beyin tümörü ve sebepleri nelerdir

    Gliomlar beyin tümörü ve sebepleri nelerdir

      Gliomlar beyin tümörü ve sebepleri nelerdir

      Gliomlar beyin tümörü ve sebepleri nelerdir

      Gliomlar beyin tümörü ve sebepleri nelerdir

      Gliomlar beyin tümörü ve sebepleri nelerdir

       

      Gliomlar beyinin destekleyici dokusu olan glial hücrelerde oluşan tümörü tanımlamak için kullanılan genel beyin tümörü hastalığının ismini tanımlayan isimdir

      Büyüme potansiyellerini ve saldırganlıklarını gösteren farklı derecelerdegörülen  gliomalar vardır. Bu tümör grubu, glioblastomaları içerir. Glioblastoma semptomları diğer gliomaların semptomlarına benzer olabilir.

       

      Astrositomlar, oligodendrogliomlar ve epandimomalar dahil birçok gliom tipi vardır. En yaygın gliom tipi astrositomdur. gliomlar tüm beyin tümörlerinin yaklaşık olarak % 30 oranını oluşturmaktadır genellikle kötü huylu olarak gözlemlenmektedir iyi huylu olan beyin tümörü türleride bulunmaktadır.

       

      Beyin tümörü belirtileri

      Beyin tümörü belirtileri beyin tümörlerindeki genel belirtiler baş ağrısı, nöbetler, mide bulantısı ve kusma görülebilir. Yerleştikleri bölgelere bağlı olarakta belirtiler verirler. epilepsi (Sara nöbeti) bazı hastalarda ilk belirti olarak ortaya çıkabilir kişilik değişikliklerine neden olabilirler.

      Bu nedenle kötü seyirli gliomlarda beyin ameliyatı, gamma Knife radyo cerrahisi, kemoterapi, radyoterapi gibi çeşitli tedavi yöntemleriyle tümürün yok edilmesi gerekir

      Epileptik atakları Mide bulantısı ve kusma gözlemlenir  zaman zaman çift görme veya görme sisteminde bozukluklar görülür fiziksel yürümede bozulmalar konuşma bozukluğu beyin hafıza sisteminde hafıza kaybı  duygusal bozukluklar davranışlarda olağan dışı davranış bozuklukları gibi nedenler

       

      Beyin tümörü nedenleri tedavi yöntemleri nelerdir

       

      Beyin tümörü bilimsel olarak kesin bir nedene bağlılığı tespit edilememiştir birçok nedenden dolayı meydana gelebilmekte beyin tümörü her yaşta gelşebilir bir beyin hastalığı türüdür beyin tümörü hastalığına sebep olabilecek faktörler uzun süreli olarak radyosyonlu alanlarda bulunmak virüs enfeksiyonları .elektromanyetik vb bunun dışında genetik yatkınlıklarda sebep olabilmekte çok kasamlı sebepleri olabilmektedir

       

      Astrositomlar , astrosit adı verilen bağ dokusu hücrelerinden gelişen glial hücreli tümörlerdir ve tüm birincil beyin tümörlerinin neredeyse yarısını oluşturan en yaygın birincil eksen içi beyin tümörüdür. En sık olarak serebrumda (beynin büyük, dış kısmı) ve aynı zamanda beyincikte (beynin tabanında bulunur) bulunurlar.

      strositomlar yetişkinlerde veya çocuklarda gelişebilir. Glioblastoma multiforme adı verilen yüksek dereceli astrositomlar, tüm beyin tümörlerinin en kötü huylularıdır. Glioblastoma semptomları genellikle diğer gliomlarınkilerle aynıdır. Pilositik astrositomlar, çocuklarda yaygın olarak bulunan düşük dereceli serebellum gliomlarıdır. Yetişkinlerde, astrositomlar beyinde daha yaygındır.

       

      Beyin sapı gliomlar da beyin sapı tümörü veya DIPGs sızan yaygın olarak adlandırılan, beyin sapında bulunan nadir tümörlerdir. Normal beyin dokusuyla iç içe geçtikleri ve bu alanın kontrol ettiği hassas ve karmaşık işlevleri etkiledikleri uzak konumları nedeniyle genellikle cerrahi olarak çıkarılamazlar. Bu tümörler en sık olarak okul çağındaki çocuklarda ortaya çıkar ve burada birincil beyin tümörlerinden kaynaklanan çocukluk ölümlerinin çoğundan sorumludurlar.

      Ependimomlar , ventrikülleri kaplayan veya omurilikteki ependimal hücrelerden gelişir. Ependimomlar nadirdir ve birincil beyin tümörlerinin sadece yüzde 2 ila yüzde 3’ünü oluşturur. Bununla birlikte, çocuklarda beyin tümörlerinin yaklaşık yüzde 8 ila yüzde 10’unu oluştururlar ve 10 yaşından küçükleri etkileme olasılıkları daha yüksektir. Çocuklarda ependimomlar için en çok yer, tümörün beyin omurilik sıvısının akışını engelleyebildiği ve kafatasının içinde artan basınca (obstrüktif hidrosefali) neden olabileceği beyincik yakınındadır. Bu tümörler beynin veya omuriliğin diğer bölümlerine yayılabilir ( omurilik sıvısının akışına bağlı olarak düşme metastazları).

      Karışık gliomlar (oligo-astrositom olarak da adlandırılır) birden fazla glial hücre tipinden oluşur. Farklı bir tümör tipi olarak teşhisleri tartışmalıdır ve tümör dokusunun genetik olarak taranmasıyla çözülebilir. Bu tümörler genellikle beyinde bulunur ve en çok yetişkin erkeklerde görülür.

      Oligodendrogliom oliogodendrocytes, beyin destekleyici doku hücrelerinden oluşturur ve genellikle beyin bulunurlar. Primer beyin tümörlerinin yaklaşık yüzde 2 ila yüzde 4’ü oliogodendrogliomlardır. En çok genç ve orta yaşlı yetişkinlerde görülürler ve erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Nöbetler, bu gliomaların (hastaların yüzde 50 ila yüzde 80’ini etkileyen) çok yaygın bir semptomunun yanı sıra baş ağrısı, halsizlik veya konuşma sorunlarıdır. Oligodendrogliomlar tipik olarak diğer gliomların çoğundan daha iyi bir prognoza sahiptir.

      Optik yol gliomları , optik sinir veya kiazmada bulunan ve genellikle gözlerden beyne mesajlar gönderen optik sinirlere sızdıkları düşük dereceli bir tümör türüdür. Olan kişiler nörofibromatozis bunları geliştirmek için daha olasıdır. Optik sinir gliomları, bu tümörler genellikle hormonal kontrolün bulunduğu beynin tabanında yer aldığından görme kaybına ve hormon sorunlarına neden olabilir. Hormon fonksiyonunu etkileyen gliomlar, hipotalamik gliomlar olarak bilinebilir.

       

       

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!