Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır? Elektrikli Araba Alınır Mı?

    Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır? Elektrikli Araba Alınır Mı?

      Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır? Elektrikli Araba Alınır Mı?

      Elektrikli arabalar nasıl çalışır? Elektrikli araba çeşitleri nelerdir? Elektrikli araba alınır mı? Elektrikli otomobiller gün geçtikçe hayatımızda geçtikçe hızlı bir şekilde yerlerini alıyorlar. Elektrikli otomobil fiyatları benzinli ve mazotlu araçlara nazaran daha pahalı olmasına karşı, kilometre başına düşen maaliyetleri diğerlerine göre daha düşük. Bunun yanı sıra elektrikli arabalar sessiz çalıştıkları için sürücü ve yolculara ekstra konfor sağlamakta.

      Elektrikli Hybrit Arabalar Nasıl Çalışır?

      • Tam elektrikli sistem
      • Hybrit sistemli ( melez )
      • Menzil arttırıcılı sistem ( Range Extender )
      • Şarj edilebilir özellikli hybrit sitem ( Plug-in hybrit )

      1- Tam Elektrikli Sistem Otomobiller

      Elektrikli Otomobillerde kullanılan tam elektrikli sistem şöyle çalışmaktadır. Bu sistemde otomobillerde bir elektrik motoru bulunur bu motorlar 60 volt enerjiyle çalışır. Bu motora elektrik enerjisini sağlayan birde batarya bulunur. Günümüz şartlarında batarya kullanım süreleri kısa olsa da üreticiler bu konuda büyük araştırmalar ve ARGE çalışması yapmaktalar. Elektrikli otomobilde bulunana batarya uygun elektrik prizine takılarak şarj edilir. BMW i3 bu sistemle çalışmaktadır. Ayrıca fren yapma zamanlarında motorun enerjisini şarj etmek için hazırlanmış bir teknoloji de bu tür arabalarda kullanılmaktadır.

      2- Hybrit Sistemli ( Melez ) Otomobiller

      hibrit

      Elektrikle çalışan arabaların yanı sıra hybrit sistemli arabalarda hayatımızda yerini almış durumda. Adından da anlaşılacağı üzere otomobilde hem içten yanmalı bir motor birde elektrik motoru bulunmakta.

      Hybrit sistemli otomobiller şu şekilde çalışır.

      Araçta bulunan elektrik motorunun görevi içten yanmalı motora destek olmak ve bu sayede yakıt kullanımını azaltmaktır. Hybrit sistemli arabalarda bulunana bataryalar prize takılarak şarj edilmemektedir. Bataryaların şrj olma şekli araç hareket halindeyken frenleme yapıldığı zamanlarda açığa çıkan kinetik enerjiyle pilleri şarj etmektir. Yani anlaşılacağı üzere araç çalışır durumdayken batarya şarj olmaktadır. Hybrit sistemle çalışan otomobiller yolun durumuna göre yalnız içten yanmalı motor kullanarak gidebilir, ya da hem içten yanmalı motor aktif hemde elektrik motoru aktif olarak yol alabilir. Ya da sadece elektrik motoruyla yol ala bilir. Araç içinde bulunan elektronik sistemler aracın motoruna binen yük göre önceden programlanmış sistemlerle yürütülür. Elektrik motpru devrede olduğu sürece araç yakıttan tasarruf sağlamış olur.

      Toyota Prius hybrit araçlara örnek verebileceğimiz bir araçtır. Zate hybrit arabaların mucidi toyota markasıdır.

      3- Menzil Artırıcılı Sistem ( Range Extender ) Otomobiller

      Şarj edilebilir sistemlerin bir benzeri olan bu sistem de hem içten yanmalı motor hem de elektrik motoru vardır. Bu tür arabalarda içten yanmalı motor hiç bir surette arabanın çekişinde kullanılmaz. İçten yanmalı motorun görevi sadece pilleri şarj etmektir. Arabanın çekişini sağlayan ise sadece elektrik motorudur. Bu tür araçlarda da yine enerji geri kazanımı frenleme ve prize takılarak şarj şeklinde olmaktadır.

      Range Extender sistemiyle çalışan araçlar Opel Ampera ve BMW i3 modeli otomobillerdir.

      4- Şarj Edilebilir Özellikli Hybrit Sistem ( Plug-in Hybrit ) Otomobiller

      Plug-in Hybrit sistemle çalışan otomobillerin çalışma prensibi ise şöyledir. Bu tür arabaların temel prensibi ayni Hybrit otomobiller de olduğu gibidir. Bu duruma ek olarak bu otomobillerde daha büyük piller kullanılır. Bu piller prize takılarak şarj edilebildiği gibi frenleme esnsında oluşan kinetik enerjiylede şarj olabilmektedir. Bu tür araçlarda hem içten yanmalı motor hem de elektrik bataryaları bulunmaktadır.

      Plug-in hybrit sistemle çalışan arabalara en iyi örnek BMW X5 ve BMW i8 model hibrit otomobillerdir.

      Elektrikli Araba Alınır Mı ?

      Günümüz şartlarında fosil yakıtlı araçların artması, akaryakıt ürünlerindeki fiyat artışları ve çevre kirliliği de göz önünde bulundurulduğunda elektrikle çalışan arabaların kullanılması kaçınılmaz gibi. zaten bazı avrupa ülkelerinde fosil yakıtla çalışan araçlar çok azalmış durumdadır. Dünyanın sağlığı açısında elektrikli arabalar en mantıklı seçenek gibi duruyor.

       

      Kaynak

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!