Ay ve Ay’ın yüzeyi

    Ay ve Ay’ın yüzeyi

      Ay’ın yüzeyi

      Ay’a baktığınızda karanlık ve aydınlık alanlar görürsünüz.Bu karanlık alanlardan sıklıkla Ay denizleri olarak bahsedilir. Ay’ı ilk izleyenler bu bölgelerin su dolu okyanuslar olduklarını düşündü fakat teleskopla yada bir dürbünle yakından bakınca yüzeyde hiç su olmadığı,sadece kayalık ovalar bulunduğu görüldü.Düşük rakımlı denizler ay kubbeleri denen volkan ağızları biçimini aldılar ve bu volkanlardan püsküren lavlar (erimiş bazalt) yüzeyi kapladı.Ay’ın yüzeyindeki aydınlık alanlara Ay dağları denir ve denizlerden daha yüksek rakımlarda bulunan en engebeli alanlardır.Güneş sistemi enkazının Ay’a çarpması sonucu oluşan kraterler tüm yüzeye serpiştirilmiş durumdadır.

      Ay’da Su

      Ay’da her ne kadar su dolu okyanuslar bulunmasa da su vardır.Birkaç görevde,suyun kimyasal parmak izleri bulundu.Bu da suyun ya kayalarda (kimyasal olarak minerallere bağlı halde) mevcut olduğu ya da kutup bölgeleri yakınında buz yatakları olabileceği anlamına gelmektedir.Buz yatakları kuyruklu yıldızların su taşıyan asteroidler ve gök taşlarının çarpması sırasında gelmiş olabilirler.Ay’da suyun keşfedilmesi şunum için önemlidir:Suyun yeterli miktarda bulunması buraya uzun süreli koloniler ve araştırma üsleri kurmayı planlayan insanlar için faydalı olacaktır.

      Ay’a Gidebilseydiniz…

      Ay’ın oldukça zayıf bir kütle çekim alanı vardır. Dünya’nın kinin sadece altıda biri kadar kuvvetlidir.Örneğin Ay’ı keşfe çıkmış 90 kilo ağırlığındaki biriyseniz orada sadece 15 kilo gelirsiniz.Ay’da ne atmosfer,ne de yüzeyinde su bulunmadığından Apollo görevindeki astronotların yaptığı gibi size su ve oksijen sağlayacak bir uzay kıyafeti giymeniz gerekecektir.Kıyafetiniz aynı zamanda sizi güneşten ve radyasyon tehlikesinden korumalıdır. Ay’a insanlar yerleşecek olsa muhtemelen sert yüzey şartlarından korundukları yer altı şehirlerinde,yani Ay’ın içinde yaşarlardı.

      Ay nasıl şekillendi,Ay’ın içi ve Ay hakkında İlginç gerçekler okumak için tıklayın..

       

      Kaynaklar

      Carolyn Collins Petersen Astronomy 101  A Crash Course in the Science of space 

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!