3600 Emeklilik ve Kıdem Tazminatı

    3600 Emeklilik ve Kıdem Tazminatı

      3600 Emeklilik ve Kıdem Tazminatı

      Tazminatta 3600 gün şartına dikkat
      Kıdem tazminatı için bir işyerinde en az 1 yıl sigortalı çalışmak şarttır. Kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alamamaktadır. Fakat bunun bir istisnası var. O da 15 yıl ve 3600 gün prim süresi. Ancak sigortanın ne zaman başladığı çok önemlidir. Yaş dışındaki şartlar Türkiye’de çalışanların merak ettiği en önemli konuların başmda ise emeklilik ve kıdem tazminatı geliyor. Bu iki durum da belirli koşullara bağlı olarak gerçekleşmektedir. Yani her isteyen istediği zaman emekli olamaz ve bununla beraber kıdem tazminatına da hak kazanamaz. Peki hangi durumda kıdem tazminatına hak kazanmak mümkün? Ve ya başka bir şekilde sorulursa: “15 yıl ve 3600 gün prim süremi de doldurdum. Şu anda çalıştığım işimden istifa edip tazminatımı almak istiyorum ve yeni bir şirkette işe başlayabilir miyim?”gibi sorular yöneltilebilir
      Çok önemli olan bu sorunun yanıtı ise şu: 15 yıl 3600 prim günüyle kıdem tazminatı, emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları doldurmak anlamına gelmektedir.sigortalılık süresinini ve Prim ödeme gün sayısını dolduran işçi yaş şartını çalışmadan bekleyebilir ve bu nedenle işinden ayrıldığında kıdem tazminatı alabilir.
      Herkes için geçerli değil
      Ancak bu durum bütün işçiler için söz konusu olmayabilir. 15 yıl 3600 gün şartı 8 Eylül 1999’dan önce ük kez sigortalı olanlar için geçerli. Örneğin; 1 Ocak 2000 tarihinde ilk kez sigortalı olan bir kişinin yaş şartı dışındakileri tamamlaması nedeniyle kıdem tazminatı alabilmesi için 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartlarını tamamlaması gerekiyor. Yani 15 yıl 3600 prim günüyle emekli olmak herkes için geçerli değildir. 8 Eylül 1999 sonrasında ilk kez sigortalı olanlar sigortalı oldukları tarihe göre farklı şartlara tabidirler.
      SGK’dan yazı alınmalıdır
      ilk kez sigortalı olunan tarihe göre değişen emeklilik koşullarından prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini dolduran işçiler, bu durumlarını tespit eden yazıyı bağlı oldukları SGK il veya ilçe müdürlüklerinden alıp işverene verdikleri takdirde kıdem tazminatlarını alabilirler. SGK gerekli kontrolleri yaparak kişinin emeklilik için gerekli yaş dışındaki diğer şartları tamamlamış olması halinde işçiye ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısı vermektedir.
      İşverenin bu yazıyı kabul etmemesi veya kıdem tazminatı ödememesi mümkün değildir. İşverenin bu yazıya rağmen tazminat ödememesi halinde işçi mahkemeye başvurarak kıdem tazminatını talep edebilmektedir.
      Bu yazının SGK’ dan alınmış olması çok önemlidir. 
      İşçi SGK dan aldığı yazı olmadan işverenden kıdem tazminatı talep ederse işveren yazıyı görmeden ödeme yapmayabilir. İşçi, emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları tamamlamış olması nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanmışsa tazminatını son işvereninden alır. Son işverenine bağlı olarak sadece 1 yıl çalışmış olan işçi, 1 yılın karşılığı olarak 1 brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı alabilir.
      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ
      Don`t copy text!